Colin Mortlock şi cele patru etape ale aventurii

Ambleside-panorama localităţii
Colin Mortlock este întemeietorul Fundaţiei "Spiritul Aventurii" (http://www.soadventure.or/the-foundation).A fost înfiinţată în 2010 şi are ca obiectiv principal de "a influenţa societăţile moderne pentru a deveni o civilizaţie globală bazată pe dragoste şi unitate cu Natura".Colin Mortlock este explorator şi şi-a dedicat întreaga viaţă căutării aventurii prin explorare şi educaţiei. A creat Asociaţia pentru educaţia în aer liber, Asociaţia din Ambleside pentru aventură, care să furnizeze comunităţii locale din The Lakes activităţi ambientale la cel mai mic cost, Proiectul Comunitatea Lakes pentru Activităţi în Aer liber şi Grupul pentru Aventură şi Cunoaştere Ambientală. Colin Mortlock este un căţărător şi caiacist/canoist versat şi adeseori se simte confortabil în călătorii solitare de aventură pe munte sau pe mare. Este recunoscut caa un bun orator. A publicat o mulţime de cărţi despre aventură în mediul natural.
Mortlock - www.mountinfest.co.uk
Cartea care l-a consacrat se numeşte The Alternative Adventure (Alternativa aventurii) a apărut în 1984 şi a devenit o lucrare clasică pentru turism.A continuat în 2001 cu Beyond Adventure (Deasupra aventurii) şi a The Spirit of Adventure (Spiritul aventurii). Colin Mortlock s-a născut în 1936. Şi-a făcut studiile liceale în Bemrose, Derby and Keble College, UK. A fost un bun atlet şi-a continuat studiile superioare la Royal Wolverhampton School şi la Manchester Grammar School. A fost licenţiat în educaţie fizică şi pedagogie. După ce şi-a completat studiile a devenit responsabilul unui Centru de activităţi în aer liber http://www.woodlandscentre.com/PublicSite/Default.aspx . În 1971 a obţinut funcţia de director al Centrului pentru educaţie în aer liber de la Charlotte Mason College, Cumbria.În 1960 a fost britanicul cu cele mai multe ascensiuni pe cont propriu. A urcat pe Himalaia. În 1975 a făcut o expediţie de succes cu canoele (6 exploratori) la Capul Nord. În 1981 a mers cu încă un tovarăş cu canoea pe coasta Alaskăi. Posedă diverse certificate internaţionale în domeniul activităţilor în aer liber. Este invitat ca să ţină expuneri şi conferinţe despre aventură şi activităţile în aer liber. Trăieşte în Ambleside.

De ce este important pentru industria turismului Colin Mortlock ? Pentru că studierea cărţilor sale a dus la întemeierea unui soi de psihologie a aventurii. Pentru că autorul a conceptualizat aventura în funcţie de risc ca pe un proces care cuprinde patru etape: joc, aventură, aventură de limită (de frontieră) şi contra-aventura (misadventure). Autorul ne indică pe scurt că:

1) Jocul este o etapă în care nu sunt folosite toate capacităţile turistului; acesta poate clasifica activitatea pe o scară de la plictisitoare sau pierdere de timp la plăcută, atractivă;
2) Aventura este etapa în care turistul controlează situaţia, dar este nevoit să-şi utilizeze abilităţile şi experienţa pentru a depăşi o problemă tehnică;
3) Aventura de frontieră este etapa în care turistul resimte frică de un pericol fizic sau încearcă un stress puternic.Totuşi el simte că dacă va folosi întreaga sa experienţă, abilităţile şi cu un efort considerabil şi un dram de noroc, atunci va reuşi să depăşească situaţia;
4) Contra-aventura este etapa în care persoana nu mai controlează situaţia existând riscul de moarte, răniri grave etc.

Autorul ne mai învaţă că pe parcursul unei activităţi pot fi implicate în varii grade toate stagiile. Primele trei etape geneerază sentimente tonice de plăcere pentru viaţă, în timp ce ultimul stadiu generează emoţii extrem de negative.
Este util de reţinut inventarul abilităţilor necesare unei reuşite călătorii de aventură. Astfel, Colin Mortlock ne spune că este nevoie de:

a) abilităţi tehnice; cele de mânuire a echipamentului sportiv, de a face faţă situaţiilor de ajutor şi urgenţă.
b) abilităţi de fitness; cardio-circulator, condiţia fizică specifică domeniului, refacerea după oboseală.
c) abilităţi umane; 
- hotărâre, încredere în sine, răbdare, concentrare, autoanaliză;
- încrederea care vine din reuşita experienţei trecute;
- abilitatea de a-i asculta pe alţii şi abilitatea de a-i conduce pe ceilalţi
d) abilităţi ambientale.
- a descoperi avantajele şi riscurile unui mediu înconjurător

Cărţile sale sunt extrem de interesante. De la micul proprietar de pensiune agroturistică, de la animatorul sportiv şi până la un director general de agenţie tour-operatoare toţi ar trebui să le citească. Doar în felul acesta vor putea fi alcătuite corect activităţi de animare turistică prin activităţi de aventură.

http://www.blipfoto.com/entry/1226972
Închei gândind că domnul Colin Mortlock este unul dintre fericiţii care şi-a descoperit vocaţia în lumea noastră. Că este important să ne informăm şi să citim. Că este bine să cunoaştem o limbă de circulaţie internaţională care ne deschide o poartă spre cunoaşterea lumii. Că există oameni rari care ne aduc un plus de bine în viaţaa noastră şi că e bine să vorbim despre ei şi despre meritele lor. Pentru a aface toate acestea ne va trebui cu siguranţă acea abilitate umană: autoanaliza. Se va găsi oare cineva care prin intermediul turismului să ne-o formeze ? Poate tu, cititorule ... Domnul Mortlock are acum 77 de ani. Îi urăm la mulţi ani şi multă sănătate. Bun proverbul acela al nostru că "cine n-are bătrâni să-şi cumpere". Şi rău filmul "No Country for Old Men" Şi ce fel de ţară o fi acum România ?




Alternatica aventurii



http://www.mountain-heritage.org/entity.php?ID=268

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu